top of page

Aroyoga Nedir? Faydaları Nelerdir?

Acro Yoga ile ilgili yazılarım


Acro Yoga Serüvenim 2015 yılının Kasım ayında, çok sevgili Dostum Arda’nın beni Cihangir’de sokak ortasında uçurmasıyla başladı. Hayatımın 33 yılını bir şeyler arayarak geçirmiş olan ben, kendime nihayet bir amaç bulmuş ve nihayet bu amaca hizmet etmek için planlamaya geçmiştim. Öncelikle beni benden alan ve dönüşümüme, gelişimime etkisi olan bu büyülü oyunu herkesle paylaşmak istiyorum.

Deniz ve Arda – 2015 AcroYoga nedir?


Dünyada bu serüven; 2006 yılında, San Francisco’ da, Jason Nemer ve Jenny Sauer-Klein ikilisinin, yoganın bireyselliğinden çıkıp, yoga pozlarını (asana) ve akrobasi hareketlerini birleştirerek, partnerli olarak denemesiyle ortaya çıkmıştır.


– Jason Nemer ve Jenny Sauer-Klein –

AcroYoga; Yoga pozları ve felsefesini, partnerli Akrobasiyi ve Tai masajın kalpten vericiliğini barındıran bir paylaşım ve bu 3 disiplinin teknik olarak birleşmesiyle ortaya çıkan bir tür dans performansı ve partnerlerle oynadığımız bir oyundur. Her yaştan ve her yetenekten insanların yapabileceği bir spordur.

Gündelik hayatta AcroYoga’ nın etkileri nasıl gözlemlenir?

Güven, paylaşım ve yaratıcılığınızı besleyerek; özgüveninizi farketmenizi ve korumanızı sağlar. Böylece ilişki kurma beceriniz artar. Fiziksel ve zihinsel potansiyelimizi artırır.

AcroYoga’ nın kişiye faydaları;

Temeli güven ve birlik duygusudur ve korkularınızdan sizi uzaklaştırır. Kendinize, partnerinize ve ekibinize güvenmenizi sağlar. Diğer insanlarla fiziksel ve ruhsal iletişiminizi güçlendirir, güven duygusunu çoğaltır ve birbirine güvenen bir topluluk oluşturur. Yoga teknikleriyle dengeyi bulmanıza ve esnemenize yardımcı olur. Karşılıklı güvenle ve tekniklerle yapamam dediğiniz akrobasi hareketlerini yapmanızı sağlar. Karşılıklı yapılan masajla bedeninizin rahatlamasını ve ruhsal olarak tamamlanmanızı destekler. Fiziksel kondüsyonunuzu geliştirir.

AcroYoga’da 3 temel rol vardır.


Base: Yerle en fazla temas halinde olan kişidir. Genellikle gövdesi yere yapışık şekilde, sırt üstü pozisyonda uzanır. Böylelikle “bone stacked” (sütun) hale gelen bacaklar ve kollar Flyer’a maksimum stabilite ve destek sağlar. Flyer’la temel kontakt noktaları genellikle Flyer’ın kalçalarında konumlanan ayaklar ve Flyer’ın omuzlarını ya da ellerini kavrayan ellerdir. Bu roldeki kişilerin yere köklenmiş olması, flyer ve spotter ile iletişiminin yüksek olması, dengeyi sağlayıp koruyarak flyer’a güven verebilmesi ve teknik olarak gücünü kullanmayı bilmesi gerekir. Nefes alışverişi ve kontrolü her zaman sağlanmalıdır.

Flyer: Base tarafından havaya kaldırılan kişidir. Flyer dinamik pozisyonlar serisine geçiş yapabilir ve büyük oranda yer çekiminden yararlanır. Flyer’ın öncelikle özgüvene ve gövde gücüne ihtiyacı vardır. Flyer vücudunu tek bir parça halinde kullanabilmeli, base ve spotter a güvendiğini gösterebilmeli, hareket akıcılığı ve çeşitliliği için cesur, kontrollü ve esnek olmalıdır. Nefes alışverişi ve kontrolü her zaman sağlanmalıdır.

Spotter: Partnerleri dışarıdan gözlemleyen ve denge kaybı halinde Flyer’ın yere güvenli bir şekilde inmesini sağlamaya odaklanan kişidir. Spotter, Base ve Flyer’ın duruşlarını geliştirmeye yönelik tavsiyelerde de bulunarak, akrobatik yoga pozisyonlarının en verimli şekilde gerçekleşmesini sağlar. Spotter’ların base ve flyer ile iyi iletişimde olması, base ve flyer’a güven vermesi, odaklanması, doğru pozisyonda beklemesi, güçlü, hızlı ve atik olmaları gerekir.

AcroYoga Oturumları

“Çember Töreni” (Circle Ceremony) – Tipik bir AcroYoga oturumu “Çember Töreni” ile başlar. Tüm katılımcıların dahil olduğu bir çember kurulur. Her katılımcının eş zamanlı nefesleriyle ortak hareketler yapmasıyla devam eder. Amacı katılımcıların iletişimine ve rahatlığına katkı sağlamaktır. Herkes çemberde eşittir. Ayrıca bireyselliği bırakıp toplu bir şekilde ortak bir amaca hizmet etmek için tek bir güç oluşmasını sağlar.


“Isınma” (Warm-up) – Çeşitli oyunlarla, bireysel yoga pozlarıyla ve bireysel esneme hareketleriyle yapılan ısınma, kasları daha yorucu egzersizlere hazırlamak için yapılır.

“Ortak Akış” (Partner Flow) – Bu bölümde partnerli; ikili ve ya üçlü gruplar halinde yoga pozları ve esneme hareketleri yapılarak ısınmaya devam edilir. Bağlantı kurmak ve güven oluşturmak için yapılır.

“İnversiyon” (Inversions) – Bu bölümde partnerlerden her hangi biri ters duruş yapar. Amacı kişilerin farklı bir bakış açısı kazanması, partnerler arasında güvenin kurulmasını sağlar.

“Uçma ve Akrobasi” (Flying and Acrobatics) – Partnerler arasında güven kurulduktan sonra “Uçma ve Akrobasi” bölümüne geçilir. Bu bölümde base ve flyer olarak roller paylaşılır. Ve bir akış oluşturularak Acroyoga pozları yapılır. Acroyoga pozlarının devam eden bir akışla seri halde yapılmasına “Washing Machine” denir.

“Thai Massage – Therapeutic Flight” – Son olarak, tüm oturumlarda inşa edilen partner enerjisinin dengelenmesi amacıyla oturum “Thai Masajı” veya “Therapeutic Flight” ile sona erer. Thai Masaj Flyer tarafından Base’e yapılır. Ve Flyer’a Base’in tüm çabalarının karşılığını ödeme fırsatı sunar.



Sevgiyle ve oyunla kalın;

Deniz Atmaca

Acroyoga ve Yoga Eğitmeni

Reiki Master

Acroyoga İstanbul Kurucusu

Yoda People Kurucusu

8 views0 comments
bottom of page